КОНТАКТ

Страхињића бана 2А
18000 Ниш, Србија

ТЕЛЕФОН  +381 (65) 891-0030


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/upfknobuke/upfk-nis.org.rs/templates/dd_wedding_92/library/Designer/Content/SingleArticle.php on line 198

Autor Небојша
Pogodaka: 554

2020. година је била изузетно успешна за Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу. Константно напредовање на престижној Шангајској листи  најбољих универзитета на свету, пројекат нове зграде факултета и Светосавска награда декану др Миловану Братићу обележили су претходну годину. Погледајте детаље у наставку текста...

 AR FSFVN 150

Према најновијем академском рангирању светских универзитета – Шангајска листа за 2020. годину – наш Факултет се нашао између 101. и 150. места, међу најбољим факултетима спорта на свету (sport, exercise and health science). Према претходним рангирањима наш Факултет је заузимао позицију између 200. и 300. места (два пута) и 150. и 200. места на претходно објављеној листи. 

Са овим значајним напретком нишки Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу постао је апсолутно најбољи факултет спорта у Србији и један од водећих факултета у региону Југоисточне Европе. Наиме, нишки факултет је једини из Србије који се нашао на овогодишњој ранг листи.

svetosavska nagrada Bratic

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, уручио је  у Влади Републике Србије Светосавске награде за 2020. годину истакнутим појединцима и институцијама. Награде су додељене за постигнуте изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређивање образовно-васпитне праксе и развој научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања у Републици Србији.

Међу најбољима нашао се и декан Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу проф. др Милован Братић.

Град је препознао потребу Факултета спорта и физичког васпитања да има коначно, после много година свој простор и да буде у комплексу Спортског центра Чаир и ФСФВ ће добити подршку у смислу техничких процедура потребних за  изградњу нове зграде ФСФВ на Чаиру.

 1280x0 faks nova zgrada 2.

По речима  декана проф др Милован Братића обављени су састанци са представницима министарства  у два наврата и координиране су активности тако што је факултет урадио идејно решење, идејни пројекат за спортски део факултета (салу и отворене терене)  и пројекат за адаптацију постојеће зграде.

1280x0 faks nova zgrda 3

КЛЕРП је урадио Урбанистички пројекат за цео комплекс. Тим састанцима су присуствовали и представници Европске инвестиционе банке. Пошто је тај простор намењен за спорт, рекреацију и здраствену заштиту потребно је да се уради пренамена и да поред тога буде и високо образовање. Министарство је наш пројекат уврстило у план за наредну годину.

1280x0 faks nova zgrda 4

Европска инвестициона банка ће у оквиру програма оснаживања Високог образовања у Србији финансирати изградњу неколико факултета у Србији.  Постојећи кредитни грант је око 90 милиона евра. За адаптацију и изгрању комплекса Факултета спорта у Нишу, на основу пројекта, потребно је око 6 милиона евра.

1280x0 faks nova zgrda 8

Следећи корак, који је неопходан, је пренамена простора који мора да уради Град да би могло да се пређе на потписивање уговора са ресорним Министарством и Европском инвестиционом банком.

 

 

 

 
Kategorija: